Putem încerca să fim eroi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Potrivit unei situații publicate luni de către Institutului Național de Sănătate Publică, 285 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus. În București, au fost înregistrate 45 de cazuri în rândul personalului medical. Numărul total de infecții confirmate în România în acea zi a fost de 1952 cazuri, ceea ce înseamnă că 14,6% din numărul total de infectări s-a produs, până la data de 30 martie, în rândul cadrelor medicale.

În Spania, peste 12.000 de cadre medicale au fost testate pozitiv, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din numărul total de infectări cu coronavirus. 

În Italia, Institutul Național de Sănătate a raportat, tot luni, un număr de 8358 de îmbolnăviri în rândul personalului medical, adică aproximativ 8.2% din numărul total de îmbolnăviri. Un număr de 61 de cadre medicale și-au pierdut viața aici în lupta cu virusul. 

Potrivit numărului de astăzi din Le Figaro, ieri, în Paris, erau 1620 de cadre medicale diagnosticate cu noul coronavirus. Vârsta medie a personalului medical infectat până la acest moment este de 39 de ani. Au fost înregistrate 6 decese în rândul personalului medical. Spitalul Lariboisière înregistra la 27 martie, un număr de 163 de îmbolnăviri cu noul coronavirus în rândul asistenților medicali. Această cifră ridicată a fost determinată și de un sistem foarte larg de testare pus la punct de administrația spitalului, precum și de asigurarea unei bune comunicări a datelor către serviciul public de sănătate. 

Cifrele de mai sus corespund unei contaminări intervenite cu 2-14 zile înaintea momentului de raportare. Potrivit unei medic infecționist, citat tot de ziarul Le Figaro, ”nu putem ști de către cine a fost contaminat personalul medical (pacienții săi, colegii sau apropiații). Interesant este că în cazul unui diagnostic pozitiv, personalul medical din Franța este izolat pentru o durată de 7 zile, iar dacă în ultimele 2 zile de izolare nu mai prezintă simptome, ei revin la muncă de îndată și este obligat să poarte o mască. 

Toate cifrele de mai sus demonstrează că situația îmbolnăvirilor în rândul personalului medical este dramatică peste tot, nu doar în România, așa cum s-ar putea crede, la prima vedere, citind presa locală sau urmărind posturile TV românești. De altfel, aceste cifre sunt ușor de explicat, atâta timp cât personalul medical se află în prima linie a luptei cu noul coronavirus și se confruntă, în toate țările enumerate mai sus, cu lipsa materialelor de protecție și a unei testări eficiente.   

Punerea la punct a unui sistem eficient de testare în rândul personalului medical și asigurarea echipamentului de protecție și, mai ales, a măștilor, trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru managementul tuturor spitalelor românești, cât și pentru guvernanți.

În ce-i privește pe medicii care se decid să fugă în această perioadă, demisionând sau intrând în concediu, cu excepția celui medical, să fie excluși din profesie. 

Închei cu un citat din Michel Onfray: ”Cât despre lașitate, ea poate fi înțeleasă, nimeni nu este obligat să fie un erou, dar să adăugăm că fiecare poate cel puțin să încerce”

Despre autor

Justin Ștefan is the General Secretary of the Romanian Professional Football League and is currently studying at Robbins-Madanes Training.