Nu vă mai bâlbâiți!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Se știe dintotdeauna că românul e analist politic sau de fotbal. În vremuri de COVID, cu fotbalul oprit, românii au devenit care mai de care virusologi, epidemiologi sau infecționiști. Și nici nu-i de mirare că se întâmplă așa în vremurile astea în care afectele o iau razna, iar guvernanții se scaldă în incertitudini și ezitări.

Totuși nu trebuie să credem că doar guvernanții locali s-au bâlbâit în lupta cu COVID. La fel de nesiguri au fost și italienii, francezii, spaniolii sau chiar americanii. Așa încât vă propun să nu ne asumăm o imagine mai negativă decât ar trebui să fie ea în realitate sau decât ar trebui să-și asume alte popoare. Nu trebuie să lăsăm eternul nostru complex de inferioritate să iasă la suprafață, mai ales că acum nu vorbim despre percepția vesticilor față de noi, ci trebuie doar să ne controlăm propria percepție asupra noastră.

Presa franceză se întreabă de ce nu se spune adevărul despre penuria de măști, teste și aparate de reanimare? La fel se întreabă și presa din România. Cred că guvernele europene mizează pe cedulitatea opiniei publice, sperând că aceasta va înghiți gălușca îndemnului la unitate și explicațiile superficiale pe nemestecate, uitând de lipsuri, morți și problemele economice care încep să apară, bucurându-se în schimb pentru fiecare zi de sănătate și unitate.

Îndrăznesc să spun că socoteala de mai sus e greșită, mai ales dacă ne raportăm la măsurile implementate de unele țări din Asia, care au înțeles perfect că măsurile de prevenție aplicate corespunzător și testarea masivă reprezintă soluții eficiente în lupta cu COVID.

Așa încât le transmit guvernanților următorul mesaj: dacă vreți unitate, nu vă mai bâlbâiți. Asigurați-vă că lumea nu se plimbă bine mersi pe străzi, așa cum se întâmplă în continuare, în ciuda ordonanțelor militare și începeți să testați masiv. Gândiți-vă mai mult la viețile noastre și luați urgent măsuri pentru limitarea pierderilor.

Despre autor

Justin Ștefan is the General Secretary of the Romanian Professional Football League and is currently studying at Robbins-Madanes Training.