Nu lăsați cluburile de fotbal să moară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Adevărul este că în Liga I sunt astăzi multe cluburi cu probleme financiare. Vom avea timp, după încheierea crizei, să discutăm de ce s-a ajuns aici. Este inutil să căutăm acum vinovați. Astăzi avem nevoie de soluții.

Aceste cluburi riscă să nu primească licență pentru sezonul următor, ceea ce ar determina retrogradarea lor în eșalonul inferior, distrugând astfel munca sportivilor și nesocotind principiul meritului sportiv, printr-o intervenție pur administrativă. Ce-i drept, normală în vremuri obișnuite, dar nu și pe timp de criză.

Astăzi ne găsim într-o situație excepțională, iar o astfel de situație cere măsuri excepționale, care să pătrundă dincolo de orgolii, în inima problemei, și să ofere soluțiile necesare pentru protejarea cluburilor din Liga I.

Sunt convins că administrația FRF, cu care LPF a avut o relație foarte bună în ultima perioadă, este în asentimentul meu și va lua toate măsurile pentru ca Liga I să își mențină actualul format în sezonul viitor, iar echipele participante să fie stabilite doar în baza criteriului meritului sportiv și nu al unor decizii adoptate în cadrul unor procese administrative.

Concret, sunt de părere că refuzarea licenței pentru sezonul următor nu trebuie să determine consecința retrogradării cluburilor cărora li s-a refuzat licența în Liga a II-a. Având în vedere situația generată de epidemia de coronavirus, consider că evaluarea cluburilor în cadrul licențierii trebuie să continue, cu termene mai relaxate, dar orice măsură dispusă în acest proces nu trebuie să atragă după sine măsuri administrative care să determine dispariția unor cluburi din primul eșalon fotbalistic, mai ales dacă aceste cluburi își vor câștiga pe terenul de joc dreptul de a rămâne în Liga I și în sezonul viitor.

M-am angajat public zilele trecute să caut, împreună cu colegii de la LPF, precum și cu partenerii de la AFAN, soluții pentru ca într-un termen rezonabil să nu mai avem jucători și antrenori cu restanțe financiare. Totodată, mă angajez public să determin instituirea unui sistem de control financiar la nivelul tuturor cluburilor din Liga I, cât mai curând posibil, pentru ca problemele economice cu care se confruntă astăzi fotbalul din Liga I să rămână istorie și, eventual, studiu de caz pentru viitorii manageri sportivi.

Despre autor

Justin Ștefan is the General Secretary of the Romanian Professional Football League and is currently studying at Robbins-Madanes Training.