Bunul-simț, experiența de viață și o gândire clară sunt suficiente pentru ca un manager, fără a citi prea multe cărți despre leadership, să aplice reguli specifice culturii organizaționale din marile companii. Nu e nevoie de un stagiu la Microsoft sau Apple pentru a transpune în activitatea unei organizații anumite reguli de funcționare pe care le-aș numi ”naturale”. Acestea sunt în codul genetic al fiecărui individ, numai că ele trebuie să fie ajutate cumva să iasă la suprafață.
După șapte luni de mandat, Liga condusă de Gino Iorgulescu funcționează după principii caracteristice marilor companii internaționale. Astfel, la Ligă există astăzi o echipă unită, formată din oameni inteligență și creativi, care acționează după următorul slogan: ”Cercetare și gândire creativă pentru viitorul fotbalului profesionist din România”.
Dintr-o organizație pe care fosta conducere a lăsat-o ierarhizată, birocratică și conformistă, Liga Profesionistă de Fotbal a devenit astăzi un loc unde se promovează creativitatea, exprimarea liberă și inițiativa.
Deși au fost păstrați mai mulți oameni din fosta echipă, ei au fost încurajați să se adapteze unui stil de management modern, în care autoritatea este bazată pe expertiză și competență și nu pe ierarhie și statut. Am descoperit oameni cu adevărat talentați, dar care nu erau puși în valoare din cauza unui stil de conducere coborât dintr-o altă epocă. Așadar, am găsit un mare potențial chiar în interiorul organizației care azi se bazează pe oameni talentați în domeniul lor de activitate.
Liga Profesionistă de Fotbal spune azi un nu hotărât elitismului, deoarece oamenii talentați din cadrul organizației recunosc și respectă întotdeauna contribuția personalului auxiliar care le susține activitatea.
Fiind conștient că oamenii talentați nu te urmează orbește, Gino Iorgulescu a cerut echipei sale de conducere să contribuie la instituirea unui leadership bazat pe respect, încurajând dezbaterile deschise, inițiativa și delegarea responsabilităților, astfel încât deschiderea și încrederea au devenit elemente caracteristice activității Ligii Profesioniste de Fotbal.
Membrii echipei Ligii se bucură azi de libertate, autonomie, spațiu și flexibilitate, ceea ce a permis crearea unei atmosfere prietenoase și cooperante. Nu există un cod vestimentar formal și nici prea multă hârțogărie, aspecte care întăresc și mai mult ideea despărțirii de vechi, de birocrație și conformism.
Liga Profesionistă de Fotbal este conștientă de responsabilitatea socială pe care ar trebui să o aibă orice organizație modernă, motiv pentru care s-a implicat activ în sprijinirea financiară a foștilor fotbaliști cărora viața le-a oferit momente mai puțin plăcute. Totodată, conștientă de importanța tinerilor, Liga Profesionistă de Fotbal a lansat cu ajutorul Facultății de Comunicare din cadrul SNSPA o campanie pentru recrutarea unui specialist în comunicare și brand management. Astăzi, această campanie se apropie de sfârșit, așa încât un om talentat va fi recrutat în cadrul echipei noastre, având ocazia de a aduce un plus de valoarea organizației. Tot în cadrul misiunii sociale, deoarece înțelegem importanța educației în sport, Liga Profesionistă de Fotbal va lansa în curând, din fonduri proprii, o bursă pentru susținerea tinerilor cu rezultate bune la învățătură.
Deși unii mă vor acuza de subiectivism, iar alții de servilism pentru cele scrise mai sus, cred că marea majoritate a cititorilor vor înțelege că un mediu de lucru plăcut și sănătos, în care sunt promovate valori precum inteligența și creativitatea, reprezintă pasul esențial către schimbare. Astăzi Liga Profesionistă de Fotbal este pregătită să meargă mai departe în proiectul de reformare a fotbalului profesionist din țara noastră.