Din nou despre viitorul fotbalului romanesc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nu încetez să mă minunez când văd ce prostii debitează unii și alții despre dezvoltarea fotbalului juvenil. Nu avem nevoie de experimente atâta timp cât există o serie de exemple de bune practici pe care le putem prelua cu ușurință din alte țări europene.

Totul pleacă de la viziunea și filozofia FRF, LPF și a cluburilor de fotbal în privința formării tinerilor fotbaliști. E nevoie de o viziune comună care, din păcate, la acest moment lipsește cu desăvârșire. E momentul ca actorii implicați în fotbal să înceapă dialogul în privința formării jucătorilor tineri pentru a asigura, în viitor, sustenabilitatea fotbalului românesc.
La nivel european, o academie de fotbal consumă în medie 6% din bugetul anual al unui club, ceea ce înseamnă că prin rezultatele obținute, respectiv formarea de jucători profesioniști pentru prima echipă a clubului, academie creează o valoare economică adăugată și reprezintă, mai degrabă, o sursă de venit decât o cheltuială. Așadar nu e vorba de cheltuieli imense pentru a-ți asigura viitorul fotbalistic.

Iată, pe scurt, cum văd eu lucrurile:
1. Definirea unei viziuni și filozofii comune de către FRF, LPF și cluburile de fotbal pentru formarea tinerilor fotbaliști. Obiectivul este comun și sper eu clar pentru toată lumea: formarea fotbaliștilor profesioniști pentru echipele de club și echipa națională a României.
2. Deși e un clișeu, avem nevoie de antrenori buni pentru a forma jucători buni, ceea ce înseamnă că trebuie să ne aplecăm asupra formării profesionale a antrenorilor care se ocupă de jucătorii tineri.
3. Împreună cu autoritățile publice centrale și locale, FRF, LPF și cluburile de fotbal (mai ales cele din Liga I și Liga a 2-a) trebuie să se implice în dezvoltarea infrastructurii și a facilităților pentru formarea tinerilor fotbaliști.
4. Instituirea obligativității pentru cluburile din primele două ligi de a avea academii de fotbal. Se vor stabili standarde cantitative și, mai ales, calitative pentru academiile de fotbal în ceea ce privește personalul și infrastructura urmând ca acestea să fie implementate în cadrul unui sistem de licențiere al academiilor de fotbal. Neîndeplinirea criteriilor minime de funcționare va atrage sancțiuni disciplinare (spre exemplu, penalități financiare). Acestea vor fi aplicate doar după acordarea unui termen de grație pentru remedierea lipsurilor constatate cu ocazia procesului de licențiere urmat de fiecare academie de fotbal.
5. Definirea unor politici naționale, regionale și locale de recrutare a tinerilor jucători care să fie implementată de către fiecare club , în funcție de specificul cultural, istoric și economic al acestuia, precum și definirea unor standarde naționale pentru antrenamente în cadrul academiilor de fotbal.

Voi mai reveni pe această temă, deoarece este de interes major pentru toți cei care iubesc, cu adevărat, fotbalul.

Despre autor

Justin Ștefan is the General Secretary of the Romanian Professional Football League and is currently studying at Robbins-Madanes Training.