Despre impartirea drepturilor de difuzare in Anglia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Grila de impartire a banilor obtinuti de Premier League din vanzarea colectiva a drepturilor de difuzare a constiuit o sursa de inspiratie pentru actuala conducere a LPF. Adunarea Generala a LPF a votat in 20 mai ca banii obtinuti din drepturile de difuzare sa se imparta intre cluburile din Liga I astfel: 30% din suma obtinuta in mod egal si 70% din suma in functie de locul ocupat in clasament in sezonul anterior.

Asadar, incepand cu sezonul 2014/15, cei 27,5 milioane euro obtinuti din valorificarea drepturilor TV se vor imparti dupa regula 70-30.

Dar cum se impart banii in Anglia? Principiul de impartire a sumelor obtinute din vanzarea drepturilor de difuzare pe piata interna din Anglia este 50-25-25. Astfel 50% din bani se impart in mod egal, 25% se impart dupa criteriul sportiv, respectiv pozitia ocupata in clasament si 25%  in functie de numarul de meciuri transmise de posturile tv (televiziunile nu transmit toate meciurile din campionat). Sumele obtinute din vanzarea drepturilor de difuzare in afara Angliei se impart intre cele 20 de cluburi din Premier League in mod egal.

Chiar daca in Anglia si Franta 50% din bani se impart intre cluburi in mod egal, iar in Italia 40% din bani se impart dupa acelasi principiu al solidaritatii, consider ca decizia Adunarii Generale a LPF din 20 mai de adoptare a principiului 70-30 constituie un prim pas spre echilibrarea competitie Liga I, urmand ca rezultatele acestei masuri sa devina vizibile in urmatoarele sezoane prin scaderea diferentei intre veniturile obtinute de cele 18 cluuri din Liga I prin valorificarea drepturilor de difuzare. Scaderea acestei diferente va spori atractivitatea competitiei sportive prin cresterea echilibrului concurential intre cluburi si prin asigurarea principiului inprevizibilitatii rezultatelor meciurilor de fotbal. Sunt sigur ca in urmatorii ani, odata ce rezultatele grilei adoptate in 20 mai vor deveni vizibile, cluburile din Romania vor fi de acord cu ridicarea procentului de impartire a banilor in mod egal de la 30 la 40 sau chiar 50%.

Despre autor

Justin Ștefan is the General Secretary of the Romanian Professional Football League and is currently studying at Robbins-Madanes Training.