Colette

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pandemia asta m-a umplut de abonamente. Înainte de coronavirus citeam NY Times și, din când în când, The Guardian, iar pentru filme foloseam doar Netflix-ul. Acum, pe lângă abonamentele amintite, s-au adăugat, pentru filme, Amazon Prime și HBO Go, iar pentru ziare, Le Figaro și Le Monde. Da, recunosc, sunt și eu o victimă a consumerismului, dar îmi place să pretind că sunt un pic mai conștient de forțele exercitate de piață asupra mea. Cu acest gând, ego-ul meu rămâne aproape intact, însă bugetul mai puțin. Cele două ziare franțuzești mă satisfac așa că, probabil, voi renunța la NY Times și The Guardian. Cât despre filme, încă nu m-am decis ce platforme voi păstra după ridicarea măsurilor de izolare. Mai am timp să mă hotărăsc până în mai. 

La HBO Prime am devenit abonat la presiunea copiilor (da, am găsit o scuză), aflați în căutarea filmului Judy Moody. Nu am găsit filmul, dar în schimb am rămas cu abonamentul. Așa că am pornit în căutarea unor filme (a se citi ”multor filme”), care să justifice cheltuiala. 

Cu două seri în urmă, mi-au căzut ochii pe Colette (filmul, nu fata), povestea unei tinere franțuzoaice din Saint-Sauveur-en-Puisaye, fată fără zestre îndrăgostită până peste cap de parizianul Willy. Cei doi se căsătoresc, iar lui Colette nu-i ia prea mult să descopere că proaspătul soț, cu paisprezece ani mai în vârstă, era un bărbat ”de lume”, mare amator de petreceri, aventuri și jocuri de noroc.

Willy, scriitor de nuvele, pe numele său adevărat Henry Gauthier-Villars, se folosea de penița unor ”scriitori fantomă” (ghostwriter), pentru a-și pune operele în pagină,  în timp ce Colette se ocupa de întocmirea corespondenței soțului ei. Colette începe să-și ajute soțul și la scrierea nuvelelor și așa își fac apariția cărțile din seria Claudine. Acestea ajung să aibă un mare succes la publicul vremii, iar cei doi soți încep să câștige bani frumoși de pe urma talentului doamnei Colette, însă stilul de viață dus de Willy îi duce deseori în pragul falimentului.

Între timp, Colette începe ușor, ușor să-și câștige independența, iar autoritatea soțului în fața mai tinerei soții ajunge să pălească.  Colette se revoltă, descoperă că este atrasă și de femei, mimă și dansuri, ba chiar are o aventură cu amanta soțului ei. Mai departe vă las pe voi să descoperiți toată povestea. O să vă mai spun doar că Sidonie-Gabrielle Colette a fost una dintre cele mai mari scriitoare ale Franței, fiind nominalizată chiar și la premiul Nobel pentru literatură, în 1948, pentru nuvela Gigi. 

Dominic West, Keira Knightley la sosirea pentru proiecția specială a filmului COLETTE, Museum of Modern Art (MoMA), New York, NY September 13, 2018. Fotografie de: Steve Mack/Everett Collection

Filmul este regizat de Wash Westmoreland, cunoscut mai ales pentru filmul ”Still Alice”. Colette este interpretată de Keira Knightley, în timp ce Dominic West joacă în rolul lui Willy. În colecția ”Cartea de pe noptieră” a editurii Humanitas a apărut în 2009 romanul ”Curtezana”. Cartea nu se mai găsește în librării, dar o tură pe Okazii sau prin anticariate, după ridicarea interdicției, pot reprezenta oportunități pentru a găsi multe cărți scrise de-a lungul anilor de Colette. Cunoscătorii de limba franceză, dispuși să scoată ceva bani din buzunar, pot găsi o ediție frumoasă a operelor lui Colette, publicată în patru volume, în cadrul colecției ”Bibliothèque de la Pléiade”. Dacă vreți să puneți mâna pe această ediție, vă recomand să căutați una la mâna a doua deoarece veți plăti un preț mult mai mic.

Despre autor

Justin Ștefan is the General Secretary of the Romanian Professional Football League and is currently studying at Robbins-Madanes Training.