Simți că ești prea ocupat la muncă și nu mai ai timp de familie? Ți se pare că nu termini niciodată lucrurile la timp sau că ai tendința de a le rezolva întotdeauna pe ultima sută de metri? Ai mai avea nevoie de câteva ore în plus pentru a-ți duce treburile la bun sfârșit? Dacă răspunsul tău la oricare dintre întrebările de mai sus este ”da”, înseamnă că nu-ți administrezi timpul așa cum trebuie. În acest articol îți propun un sistem eficient de management al timpului, pe care eu îl folosesc cu succes de ceva vreme.
Cred că orice curs de manangement ar trebui să se ocupe, în primul rând, de managementul timpului. Timpul este o resursă extrem de prețioasă și, în aceeași vreme, limitată. Managerii trebuie să fie capabili să-și organizeze timpul cu succes. Dacă faci lucrurile sub presiune și te simți stresat înseamnă că trebuie să corectezi urgent modul în care îți administrezi timpul.
Știm cu toții că timpul pierdut nu se mai întoarce niciodată. Mulți oameni vorbesc despre economisirea timpului, dar în realitate acest lucru nu este posibil. Totodată, spre deosebire de bani sau talent, timpul este o resursă distribuită echitabil pentru toată lumea. Fiecare dintre noi beneficiază în fiecare zi de 24 de ore și în fiecare săptămână de 168 de ore. Dar poate fi lesne de observat că unii oameni își administrează mai bine timpul decât ceilalți.
Îți propun un sistem simplu prin care își vei administra mai bine timpul, atât în carieră, cât și în viața personală. Sistemul este ușor de aplicat, iar dacă îl vei folosi în mod constant, rezultatele nu vor întârzia să apară.
- Întocmește o listă cu obiectivele curente, viitoare și de rutină. Este extrem de important să știi ce ai de făcut zilnic, săptămânal și lunar.
- Clasifică obiectivele în funcție de importanța lor. Acordă întotdeauna prioritate celor mai importante obiective.
- Întocmește o listă cu activitățile/sarcinile necesare pentru atingerea fiecărui obiectiv propus.
- Împarte aceste activități/sarcini în trei categorii de tipul A,B și C. Activitățile din categoria ”A” sunt importante și urgente, activitățile din categoria ”B” sunt fie importante, fie urgente, iar activitățile de categoria ”C” sunt activități de rutină, care nu sunt nici importante, nici urgente, dar care trebuie făcute.
În final te rog să nu uiți: administrarea eficientă a timpului este cheia succesului atât în viața personală, cât și în cea profesională.