Prologul din Winners Take All de Anand Giridharadas
1. Deși multe inovații au apărut în America, ele nu au fost folosite pentru progresul societății americane.
2. Doar un procent mic din cadrul populației, de regulă cei aflați deja în poziții privilegiate, au beneficiat în mod substanțial de pe urma inovației.
3. Deoarece inovația a fost doar norocul unora și nu a determinat progresul social, nu este de mirare că mișcările populiste de stânga și de dreapta, socialismul și naționalismul, au început să aibă succes, populația devenind resentimentară și suspicioasă, dar și o țintă ușoară pentru teoriile cospiraționiste și știrile false.
4. Pentru a fugi de mânia poporului și pentru a se proteja, elitele au încercat să-și securizeze puterea politică, iar o parte a elitei și-a asumat rolul de agent al schimbarii sociale.
5. Soluțiile elitelor, fără a nega bunele lor intenții, nu sunt democratice, nu reprezintă un mod colectiv de soluționare a problemelor și nu au caracter universal, punând sub semnul întrebării capacitatea mecanismelor democratice ale statutului de a mai genera progresul social.
6. Cei vinovați de crearea inegalităților de astăzi se auto-propun ca lideri ai mișcării de schimbare socială cu toate că este greu de crezut că instrumentele, valorile și mentalitățile care au creat problemele pot sta acum la baza rezolvării lor.
7. Aceste elite își propun la nivel declarativ să facă lumea un loc mai bun, dar continuă să păstreze cu grijă beneficiile progresului, în timp ce viața americanului de rând nu s-a schimbat cu nimic, iar toate instituțiile publice, cu excepția armatei, și-au pierdut încrederea publică.
8. Suntem gata să considerăm democrația participativă un eșec și să considerăm aceste forme private de schimbare socială ca soluție pentru viitor?
9. Sesizând riscul unei schimbări autentice, cei care ar pierde dintr-o astfel de schimbare s-au instalat la conducerea mișcării care o angrenează, existând astfel riscul ca acești actori privați să redefinească ce înseamnă această schimbare în beneficiul lor, pentru ca interesele economice și de putere să nu le fie vătămate.
10. Donald Trump, un fost exponent al ideii schimbării sociale conduse de elite, a atacat frenetic elitele care pretindeau zgomotos că fac ce este mai bine pentru americani, a direcționat furia generată din această mișcare electroală către cei mai marginalizați și mai vulnerabili dintre americani și a devenit exact ceea ce reprezentau elitele demascate: liderul schimbării.
11. America are nevoie de schimbări majore, iar acest element de discurs îi leagă pe alegătorii lui Trump de cei care sunt înspăimântați de gândul realegerii lui.