11 Idei. Winners Take All de Anand Giridharadas. Episodul 2

Pinterest LinkedIn Tumblr

Capitolul 1 – But How is the World Changed

 

 1. Companiile transmit absolvenților facultăților din SUA că Instrumentele de lucru din lumea afacerilor sunt esențiale pentru oricine dorește să contribuie la crearea unei lumi mai bune.

 

 1. În primul an petrecut ca studentă a Universității Georgetown, Hilary Cohen a citit Etica Nicomahică a lui Aristotel și s-a regăsit în ideile acestuia privind imposibilitatea de a te împlini prin glorie, bani, onoare sau faimă, binele final fiind reprezentat întotdeauna doar de bunăstarea oamenilor. Pe parcursul drumului spre absolvire, Hilary s-a hotărât să devină un agent al schimbării pozitive, vis împărtășit împreună că mulți alți colegi de-ai ei.

 

 1. Hilary trăiește, ca și noi, într-o perioadă în care capitalismul nu are niciun oponent la fel de puternic, fiindu-i imposibil să scape de valorile, teoriile și vocabularul acestei ideologii, inclusiv atunci când vine vorba de subiectul schimbării sociale. Ea a ajuns să creadă că există o forță mai mare în a construi ceea ce este bun decât în a îndrăzni să provoci ceea ce este rău.

 

 1. ”Să eliberăm forța și abilitățile antreprenoriale ale fiecărui individ într-un cadru instituțional caracterizat prin protecția proprietății private, a pieței libere și a liberului schimb, în care statul este adeptul dereglementării și al minimei intervenții în toate domeniile vieții sociale”, au striga Odată cu noua ideologie a început epoca în care conceptul de responsabilitate s-a deplasat din zona obligației morale de a-i ajuta pe ceilalți în zona obligației de a fi autonom și independent, culminând astăzi cu noțiunea de ”creare a unui brand personal”. Președintele Regan afirma că ”guvernul nu este soluția problemelor noastre, guvernul este chiar problema”, iar premierul britanic Thatcher declara că ”Nu există societate. Sunt bărbați și femei luați individual și familii. Și guvernul poate acționa doar prin oameni, iar oamenii trebuie să aibă mai întâi grijă de ei.” Marea revoluție neoliberală a fost însoțită în SUA și în alte părți ale lumii de măsuri precum: scăderea taxelor, slăbirea reglementărilor și reducerea substanțială a cheltuielilor publice pentru educație, reconversie profesională, parcuri, etc.

 

 1. Neoliberalii americani aveau nevoie de un trib de stânga cu care să poată colabora. Această sub-castă liberală și-a menținut obiectivele tradiționale de a face o lume mai bună și de a-i ajuta pe cei năpăstuiți, dar a acceptat ca ele să fie urmărite în cadrul ideologic trasat de neoliberalism. Bill Clinton a fost considerat pater familias în cadrul tribului, mai ales după celebra declarație în care a spus că ”era marilor guverne a luat sfârșit”. Hilary Cohen era direcționată către piață și nu către guvern pentru rezolvarea cu succes a problemelor: ”dacă vrei cu adevărat să schimbi lumea, trebuie să te bazezi pe tehnicile și resursele capitalismului”.

 

 1. În ultimele decade, promotorii din zona de afaceri au pătruns cu succes în campusurile universităților americane și au creat programe pentru a-i atrage pe studenți către corporații, văzute ca o oportunitate unică pentru a învăța mai multe despre lumea afacerilor. Hilary a ajuns să creadă că o slujbă de analist la Goldman Sachs, pe timpul verii, ar reprezenta o pregătire crucială pentru a fi capabilă să genereze în viitor orice fel de schimbare. Ulterior, ea a decis să renunțe la Goldman pentru o carieră de consultant la McKinsey & Company care, cunoscând mentalitatea studenților ca ea, în ciuda faptului că aveau o proporție covârșitoare de clienți corporate, jucau în campusuri cartea proiectelor sociale și pentru sectorul public. Corporațiile au îmbrățișat ideea creării unei lumi mai bune prin intermediul capitalului și al pieței libere și au diseminat-o cu succes mai departe. ”Nu vrem doar să facem profit, ci ne dorim să schimbăm lumea”, este mesajul care răzbate cu putere din zona corporațiilor. Guvernul de la Washington a început să creadă că nu mai este capabil să creeze programe care să genereze schimbări substanțiale de sus în jos, o teorie tocmai bună de îmbrățișat de către cei bogați și puternici. Companiile și lideri la modă proveniți din zona corporate au început să promoveze ideea că soluțiile private pentru problemele publice sunt soluții pentru o lume mai bună și, cu siguranță, sunt soluții mai bune decât cele publice, democratice.

 

 1. În ciuda valorilor iezuite cu care se mândrește Universitatea din Georgetown, 40% dintre absolvenții promoției 2012 s-au angajat în companii care oferă consultanță sau servicii financiare.

 

 

 1. Elitele financiare cred și promovează ideea că schimbarea socială trebuie urmărită în primul rând prin intermediul pieței și al acțiunilor voluntare și nu prin intermediul vieții publice, a legii și a reformelor sistemelor pe care oamenii le au în comun. Câștigătorii capitalismului trebuie să conducă reforma status-quo-ului.

 

 1. Hilary a început să realizeze că ideea învățării folosirii instrumentelor de afaceri ca un prim pas în a-i servi pe ceilalți în viitor pentru o lume mai bună nu era decât un șiretlic al angajatorilor aplicat cu mare succes mai multor generații de absolvenți.

 

 1. Încrederea acordată lumii afacerilor ca mijloc universal pentru a acces progresul, a ajuta oamenii și a schimba lumea era atât de mare încât însăși Casa Albă a început să apeleze la consultanți talentați proveniți din lumea afacerilor pentru a lua decizii în privința modului în care urmează să fie condusă națiunea americană. Multe resurse s-au dus în buzunarele consultanților, împiedicând companiile să facă investiții noi sau să mărească salariile, dar învățându-i să optimizeze totul, consultanții au reușit să rezolve problema pe care au creat-o.

 

 1. Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă oamenii nu ne putem folosi de modele mentale ale foștilor consultați care astăzi lucrează pentru diverse fundații, ci trebuie să coborâm în stradă și să începem să-i ascultăm pe oameni. În cele din urmă Hilary Cohen a decis să plece de la McKinsey și să se angajeze cu normă întreagă la Obama Foundation. Mulți oameni cred astăzi că ajută la schimbarea lumii, dar în realitate contribuie la perpetuarea și protejarea unui sistem care se află la rădăcina problemelor care împiedică o schimbare reală.

Despre autor

Justin Ștefan is the General Secretary of the Romanian Professional Football League and is currently studying at Robbins-Madanes Training.