Foarte exact nu-mi mai aduc aminte cand a inceput sa-mi placa fotbalul. Am crescut la bloc, intr-un cartier care traia si datorita fotbalului. Asta pentru ca era plin de copii si in anii aceia identificarea si recunoasterea noastra se facea prin fotbal. Daca aveai abtibilduri cu fotbalisti era bine si eu faceam tot posibilul sa am. Daca aveai o revista, neaparat occidentala cu fotbalisti, era si mai bine. Uneori si eu faceam rost de asa ceva. Daca tineai cu o anumita echipa, uneori era bine, alteori mai putin bine. Cu siguranta din anii aceia, in care alergam printre desenele cu creta colorata de pe asfalt, dupa o minge de 18 sau de 24 (de lei, nu va ganditi la alte repere) se poate sa fi venit aceasta pasiune transformata, intre timp, in meserie. Imi place sa cred ca inocenta de atunci mai exista undeva, e de ajuns doar sa-mi aduc aminte. Si deseori imi aduc, transportandu-ma intr-un timp si intr-o lume care nu mai pot fi intoarse.

Astazi, fotbalul inseamna altceva, are alte dimensiuni, m-a fixat si pe mine intr-un social care ma obliga si ma onoreaza. Folosesc, insa, acest spatiu pentru ca incercarea de a uni vremurile de atunci cu cele de azi sa se poata realiza intr-o zi. Adica inocenta fotbalului sa se implineasca printr-o dreapta judecata a acestui fenomen si a implicatiilor lui in anii pe care ii traim. Sper sa va faca placere sa parcurgem impreuna acest drum.

Altfel despre fotbal sau despre un fotbal altfel. E demersul pe care vi-l propun si mi-l propun si mie. Nu e un slogan, e o realitate care ne obliga, in cele din urma, pe toti. Daca tot o traim, poate n-ar fi rau sa ne-o si explicam. Dincolo de senzatii trebuie sa fie intotdeauna o certitudine.