Domnule Burleanu, opriți fuga de responsabilitate!

Față de discuțiile apărute în presa ultimelor zile, am decis să prezint o scurtă analiză a Statutului și regulamentelor FRF care reglementează foarte clar cine elaborează și modifică ROAF-ul.

Articolul 8 alin. (2) lit. d)  din Statutul FRF (ediția 2014) prevede că unul dintre obiectivele principale ale FRF este ”elaborarea de statute, regulamente, directive, decizii și alte norme în materie de activitate fotbalistică, precum și asigurarea punerii în aplicare a dispozițiilor acestora și participarea la procesul de elaborare și adoptare legislativă”.

Așadar, ce ne spune acest text?

  1. FRF este organismul care elaborează regulamentele în materia activității fotbalistice. De subliniat că acesta este unul dintre obiectivele principale ale federației, dar el nu a fost tratat ca atare de către actuala conducere a FRF.
  2. FRF este organismul care asigură punerea în aplicare a dispozițiilor regulamentelor sale. Relevant pentru speța Viitorul Constanța/FCSB este că FRF, prin Comitetul Executiv, a clarificat modul cum se efectuează departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte la terminarea play-off-ului încă din sezonul 2013/14, când echipa CS Balotești a promovat din Liga a 3-a, seria a 3-a în Liga a 2-a în dauna echipei CS Inter Clinceni deoarece a înregistrat rezultate mai bune în meciurile directe din cadrul fazei play-off-ului. De notat că dacă ar fi fost avute în vedere toate meciurile directe disputate între cele două echipe în cadrul competiției (sezon regular + play-off), ar fi trebuit să promoveze CS Inter Clinceni. Aici mai trebuie să precizăm că FRF este singurul for care are atribuția de a omologa rezultatele și clasamentele finale ale competițiilor naționale (inclusiv la nivelul Ligii I), iar LPF a efectuat departajarea dintre Viitorul Constanța și FCSB având în vedere interpretarea dată anterior de către Comitetul Executiv al FRF, într-o situație identică, în exercitarea atribuțiilor care revin exclusiv Federației în acest sens (potrivit art. 45 alin. (4) lit. e) din Statutul FRF, ”Principalele atribuții ale Comitetului Executiv sunt: (…) e) aprobă clasamentele finale ale competițiilor interne de fotbal.”)

Articolul 9 lit. b) din Statutul FRF precizează următoarele: ”În scopul realizării obiectivelor sale, FRF îndeplinește următoarele atribuții principale: (…) b) elaborează și adoptă regulamente și norme de organizare, tehnice, financiare și de asigurare materială pentru activitatea proprie și activitatea fotbalistică în general”.

Acest text, subliniază, încă o dată, că elaborarea regulamentelor aplicabile în activitatea fotbalistică reprezintă una dintre atribuțiile principale ale FRF. Totuși, având în vedere disputa dintre FRF și LPF privind obligarea cluburilor din Liga I să cedeze 5% din valoarea drepturilor de televizare către FRF, mă văd nevoit să subliniez că Federația NU POATE adopta reguli de natură să afecteze autonomia financiară a LPF și a cluburilor de fotbal care participă la competiția Liga I – Orange.

Să trecem acum la atribuțiile Comitetului Executiv al FRF reglementate prin art. 45 din Statutul FRF. Astfel, prima atribuție care revine Comitetului Executiv al FRF este reglementată chiar la art. 45 alin. (4) lit. a) care prevede următoarele: ”Principalele atribuții ale Comitetului Executiv sunt: a) aprobă regulamentele și alte acte privind activitatea fotbalistică din România , cu excepția celor aflate în competența Adunării Generale”. Așadar, Comitetul Executiv al FRF este cel care aprobă regulamentele aplicabile în cadrul activității fotbalistice.

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, la art. 46 lit. a) din Statutul FRF se menționează următoarele: ”Comitetul Executiv al FRF elaborează, în conformitate cu statutele și regulamentele FIFA și UEFA, următoarele regulamente: a) regulamentul de organizare a activității fotbalistice din România”. În concluzie, FRF (și nu LPF) elaborează și modifică Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice din România (ROAF).

Iar acum să vorbim și despre responsabilitățile Președintelui FRF, așa cum sunt prevăzute acestea în Statutul FRF. Potrivit art. 51 alin. (5) din Statutul FRF, ”Președintele FRF verifică aplicarea și respectarea legislației în vigoare, a Statutului și regulamentelor FRF, în întreaga activitate a FRF”. Traducând această dispoziție la situația de fapt, domnul Răzvan Burleanu, actualul Președinte al FRF, a avut posibilitatea de a verifica dacă Comitetul Executiv a respectat regulamentele FRF, în anul 2014, cu ocazia stabilirii clasamentului final al Seriei a 3-a din Liga a 3-a (departajarea echipelor CS Balotești și CS Inter Clinceni), prin aplicarea criteriilor de departajare în caz de egalitate de puncte pe faze competiționale și nu prin raportare la întreaga competiție. De altfel, domnul Burleanu este responsabil și de implementarea deciziilor Comitetului Executiv al FRF, aspect menționat de art. 51 alin. (4) din Statutul FRF. Apreciem că domnul Burleanu și-a asumat decizia Comitetului Executiv al FRF de la acel moment, deoarece nu și-a exprimat niciodată poziția că prin acea hotărâre ar fi fost încălcate regulamentele FRF. Mai mult de atât, prin înscrierea echipei CS Balotești, în sezonul 2014/15 în Liga a 2-a, Președintele FRF a asigurat  și implementarea deciziei Comitetului Executiv pe care am amintit-o mai înainte.

Concluzia este una simplă: FRF și nu LPF elaborează și modifică regulamentele aplicabile în activitatea fotbalistică, așa încât îl rog pe domnul Burleanu să înceteze a mai arăta cu degetul către LPF atunci când lucrurile sunt cât se poate de clare.

Închei cu un citat din cartea de amintiri a marelui fotbalist Johan Cruyff: ”Ca lider, trebuie să îți asumi întotdeauna responsabilitatea” .

 

Real football

Astăzi vreau să vă împărtășesc câteva întâmplări adevărate din fotbalul românesc care au ca personaje centrale antrenorii de fotbal. Voi omite în mod intenționat numele celor implicați și nu voi indica partidele care au născut aceste întâmplări. Nu intenționez să discreditez pe nimeni, ci doar să ofer posibilitatea celor interesați să extragă învățămintele de rigoare. Continue reading

Nu mai criticati jucatorii in public

Un jucător de fotbal trebuie să aibă, în primul rând, calități fizice, tehnice și psihologice. Nu mi-am propus să dezvolt aici fiecare categorie de abilități în parte. Cunoaștem cu toții clișeul că noi, românii, ne pricepem de minune la drept, politică și fotbal, însă din fericire, până azi, nu am căzut pradă acestei credințe. Așa că o spun pe șleau: nu am pregătirea necesară să intru într-un domeniu destinat exclusiv antrenorilor de fotbal (de-ar putea și alții să facă același lucru…).  Textul ăsta merge însă pe alt drum! Continue reading

LECTIE DESPRE IERTARE

În momentul în care cineva te agresează fizic sau verbal, primul impuls este să răspunzi cel puțin cu aceeași monedă. Ți se pare că legea talionului e prea blândă pentru detractorii tăi, pornirile care-ți vin în minte sunt primitive, iar normele culturale care spun ”nu” unui astfel de comportament devin invizibile pentru tine. Uneori asta este starea în care te aduce fotbalul românesc…

Continue reading

LPF, o organizație bazată azi pe inteligență și creativitate

Bunul-simț, experiența de viață și o gândire clară sunt suficiente pentru ca un manager, fără a citi prea multe cărți despre leadership, să aplice reguli specifice culturii organizaționale din marile companii. Nu e nevoie de un stagiu la Microsoft sau Apple pentru a transpune în activitatea unei organizații anumite reguli de funcționare pe care le-aș numi ”naturale”. Acestea sunt în codul genetic al fiecărui individ, numai că ele trebuie să fie ajutate cumva să iasă la suprafață.

Continue reading